Nek-, rug- en hoofdpijn, vermoeide ogen en benen, stress, vermoeidheid, burn-out … Je herkent deze klachten vast wel. De kans is dan ook groot dat je ermee te maken krijgt. In je team of bij jezelf. Gelukkig kun je een groot deel van deze klachten verminderen, of zelfs vermijden, door in te zetten op ergonomie op de werkvloer. En dat gaat verder dan een goede kantoorstoel.

Wat ergonomie inhoudt en waarom het zo belangrijk is, daarover leer je vandaag meer.

 

INHOUDSOPGAVE

 

 

Wat is ergonomie?

Om te weten wat ergonomie is, halen we even onze talenknobbel boven. Ergonomie bestaat uit de Griekse woorden ergon (werk) en nomos (wet). Volgens IEA (International Ergonomics Association) is ergonomie de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het begrijpen van de interactie tussen de mens en de elementen van systemen.

In mensentaal wil dit zeggen dat ergonomie draait rond producten, ruimtes en systemen gebruiksvriendelijk, comfortabel en efficiënt maken voor mensen.

Wat zijn de soorten ergonomie?

Om de term ergonomie volledig te begrijpen, bekijken we even welke soorten ergonomie er zijn.

1.     Fysieke ergonomie

Fysieke ergonomie houdt rekening met het lichaam: hoe het beweegt en wat je ermee doet. Wat het doet als je een bepaald product gebruikt en wat de correcte werkhouding is. Omdat elk lichaam anders is, is het belangrijk dat elk product wordt aangepast aan het individu.

In de kantoorbranche is de ergonomische bureaustoel het bekendste voorbeeld. Maar fysieke ergonomie omvat veel meer dan een correcte zithouding. Ook op een juiste manier tillen, trekken en duwen vallen hieronder.

 

2.     Cognitieve ergonomie

Bij cognitieve ergonomie draait het rond mentale processen. Dit wil zeggen hoe je informatie waarneemt, verwerkt en onthoudt. Daarbij hou je rekening met je capaciteiten en limieten. Mentaal welzijn staat centraal bij cognitieve ergonomie. Zo moet de informatie begrijpelijk zijn. Daarnaast moet het ook duidelijk zijn hoe je iets moet bedienen en is variatie in je taken een must.

Een mooi voorbeeld op kantoor is software. Die moet eenvoudig zijn én snel. Liefst met zo weinig mogelijk tussenstappen. Of klikken in dit geval.

 

3.     Organisatie-ergonomie

Organisatie-ergonomie slaat op de organisatie van processen, ruimten en systemen. Hoe zorg je ervoor dat alles zo optimaal en efficiënt mogelijk verloopt? Denk aan de inrichting van werkposten en kantoren, de doelgerichte flow van processen en de duidelijke afbakening werk en privé.

Maar ook duidelijke communicatie en een open cultuur spelen hier een cruciale rol. Zodat je een werkomgeving creëert waar iedereen zichzelf kan zijn.

Wat zijn de voordelen van ergonomie op het werk?

Door je kantoor ergonomisch in te richten, creëer je een veilige en aangename werkplek. Het is een investering, maar je plukt er als werkgever wel de vruchten van. Want je medewerkers merken dat je rekening met hen houdt en er alles aan doet om hen het werkleven zo aangenaam mogelijk te maken. En dat heeft zo zijn voordelen:

  • Je team is in een betere fysieke en mentale gezondheid. Er zijn dus minder afwezigheden door ziekte.
  • Je medewerkers beleven meer plezier in hun werk.
  • De productiviteit neemt toe.

Tips fysieke ergonomie op het werk

Onderschat de impact van zittend werk op je lichaam niet. Want de hele dag in dezelfde, vaak verkeerde, houding werken, is een aanslag op je nek en rug. En laten we vermoeide ogen, hoofdpijn en een slechte bloeddoorstroming niet vergeten.

De eerste stap is je kantoor op fysiek ergonomisch vlak in orde brengen. Want al heerst er een open cultuur en staan de werkprocessen op punt: als je medewerkers pijn hebben tijdens hun werk, dan zijn al je inspanningen voor niets geweest. Al willen we wel benadrukken dat cognitieve en organisatie-ergonomie ook onmisbaar zijn voor een fijne werkomgeving.

Maar goed, eerst eens aan die houding werken. Deze eenvoudige ergonomische middelen helpen je in elk geval al om je zithouding te verbeteren:

  • monitorarm
  • documenthouder
  • laptopstandaards
  • ergonomische muis
  • ergonomisch toetsenbord
  • ergonomische kantoorstoel

In de blog ‘Alles start met juiste zithouding aan je bureau’ lees je meer over deze producten. En over de ergonomische kantoorstoel vertellen we je hier meer.

Ergonomisch werken? Verander eens van houding

Je hele bureau is zo ergonomisch ingericht als maar kan. En toch spelen die vervelende nek- en rugklachten nog regelmatig op. Hoe dat komt? Omdat ons lichaam niet gemaakt is om lang te zitten. Rechtstaan, wiebelen en stappen is de boodschap. Haal daarom ook zeker deze ergonomische toppertjes in huis.

  • in hoogte verstelbaar bureau

Door regelmatig rechtstaand te werken beweeg je meer. Daardoor neemt je energie toe en dus ook je productiviteit. En je rug doet ook minder pijn. In deze blog vertellen we je er alles over: ‘Rechtstaand werken? Je lichaam is je dankbaar’.

 

  • zit-sta- en dynamische stoelen

Moet je vaak rechtstaand werken of wil je nog meer afwisselen in je houding? Met een zit-stastoel verander je snel van een zittende naar een staande houding. Bovendien ‘dwingen’ deze stoelen je in een rechtere, dus betere houding. En doordat de stoelen al eens aan de wiebelige kant zijn, train je nog eens onbewust je rug- en buikspieren ook.

Hier stellen we je onze zit-stastoelen voor, maar maak ook kennis met de dynamische stoel van Capisco. En kom te weten waarom deze stoel het prijsbeest is van onze stal.

 

  • ergodeskbike

Je leest het goed: desk en bike in één woord. In Amerika zijn ze helemaal wild van het fietsbureau en zie je menig CEO al trappend telefoontjes plegen.

Is dit een beetje extreem voor jou? Maar wil je wel meer bewegen? Organiseer dan eens een wandelvergadering. De gezonde buitenlucht zorgt voor meer zuurstof in je hersenen. Laat de goede ideeën maar komen!

Dit is waarom ergonomie op het werk belangrijk is

Het mag duidelijk zijn: ergonomie zit verweven doorheen je hele bedrijfsorganisatie. Want naast de lichamelijke is ook de mentale gezondheid van je medewerkers cruciaal om een veilige en gezonde werkplek te creëren.

Bij de producten van De Buroinrichter ligt de nadruk op fysieke ergonomie. En dat merk je meteen in onze webshop. Uiteraard staan we je ook bij met advies, zodat je de juiste keuze maakt voor je medewerkers.

 

Heeft je volledige kantoor een ergonomische metamorfose nodig? Onze partner Creasfeer richt jouw kantoor in tot een gezonde werkplek.