Ja, we zijn er weer – de juiste zithouding aan je bureau is zo belangrijk. Met een ergonomische bureaustoel afgesteld op jouw maat, vermijd je al een hoop nek- en rugklachten. Hoe je dat doet? Dat lees je in de blog ‘Hoe je bureaustoel instellen’.

Toch is een bureaustoel pas de eerste stap naar een ergonomische zithouding. Want ga je dan aan een gewone tafel de hele dag op je laptop tokkelen? Dan duiken die klachten toch weer snel op. Gelukkig zijn er nog ergonomische hulpmiddelen die samen met je kantoorstoel voor een goede houding zorgen.  

Zo zorg je voor een juiste (zit)houding


Naast je stoel zijn er nog ergonomische middelen om je te helpen om de juiste zithouding aan je bureau te vinden. Laat je in dit overzicht verrassen door eenvoudige spullen die voor een wereld van verschil zorgen.

Zit-stabureau


Verandering van houding doet werken. Een paar keer per dag een tijdje rechtstaand werken, doet al wonderen. Over zit-stabureaus lees je meer in de blog ‘Rechtstaand werken? Je lichaam is je dankbaar’.

 

Laptopstandaards


De laptop dient eigenlijk voor mensen die vaak op de baan zijn. Snel even onderweg de laptop openen, kort iets noteren en dat is het. Nu gebruiken we massaal de laptop als vaste computer. Al is die daarvoor eigenlijk niet geschikt.

Een laptop werkt een onnatuurlijk zithouding in de hand. Maar met een laptopstandaard zet je de laptop al op de juiste hoogte. Sluit nu ook nog even een toetsenbord en muis aan. Voilà, nu neem je ook met je laptop de juiste zithouding aan je bureau aan.

 

Ergonomische muis


Doe eens de test: leg je onderarm ontspannen op je bureau. Wat is de houding van je hand? Inderdaad verticaal. Toch ligt je hand met een gewone computermuis horizontaal. Ook deze onnatuurlijke houding zorgt voor problemen.

Daarom zijn wij fan van de verticale muis. Je houdt de muis als het ware vast alsof je een hand schudt – je pols buigt minder opzij en je onderarm blijft in een natuurlijke houding. Wees gerust, na een dagje ben je deze nieuwe manier van werken gewoon.

 

Ergonomisch toetsenbord


Er zijn verschillende ergonomische toetsenborden op de markt zoals:

  • toetsenborden met een apart numeriek gedeelte

Zonder numeriek klavier, ligt je muis dichter bij je toetsenbord en kun je ze gemakkelijker bedienen. Je arm blijft daardoor in een natuurlijke houding. Toch cijfers ingeven? Dan neem je even het numerieke klavier erbij.

 

  •  het gesplitste toetsenbord

Een topper! Het toetsenbord ziet eruit alsof het is gebroken. Het voordeel is dat je je onderarmen recht houdt terwijl je typt. Inderdaad, in een natuurlijke houding. Ook dit ben je heel snel gewoon.



Monitorarm


Nekklachten? Check even of je scherm op ooghoogte staat. Of tuur je voortdurend naar je scherm? Zet het wat dichterbij. Zie je wel, je wordt niet blind. Een monitorarm biedt de oplossing.

 

Documenthouder


Je documenten liggen kriskras op je bureau. Je wringt je in allerlei bochten om ze te kunnen lezen. En waar was je nu weer gebleven? Pfoe, dat klinkt vermoeiend. En dat is het ook. Zowel voor je geest als je lichaam. Met een documenthouder:

  • verklein je de afstand tussen je document en scherm
  • hou je een beter overzicht
  • blijft je bureau mooi opgeruimd

 

Proficiat, je zithouding staat op punt


Je beeldscherm, laptop en documenten staan voor je neus. Je muis en toetsenbord zijn zo ergonomisch als maar kan. Je bureaustoel en zit-stabureau zijn een deugd voor je lichaam. Proficiat, je hebt eindelijk de juiste zithouding aan je bureau gevonden.

Laten we het nog leuker maken: De Buroinrichter heeft een breed gamma aan ergonomisch materiaal. Bestel online of stuur een mailtje met je vragen. Wij zorgen voor het juiste materiaal en passen het aan jouw werkomstandigheden aan.

 

Wist je dat: ergonomie meer is dan de juiste zithouding?


We ronden af met een wist-je-datje. Want bij ergonomie denk je meteen aan de juiste zithouding. Toch stopt het daar niet. Kort samengevat betekent ergonomie een werkomgeving aanpassen aan de mens. Fysieke ergonomie – die zithouding dus, maakt daarvan maar een deeltje uit. Daarnaast heb je ook cognitieve en organisatie-ergonomie.

Wat die termen betekenen? Daarover lees je alles in de blog ‘Waarom is ergonomie op het werk belangrijk?

Creëer een gezonde werkplek


Zo, je hebt de nodige inspanningen gedaan op het vlak van ergonomie. Maar hoe zit het met de gezondheid van je kantoor? Werken je medewerkers er graag? Is er voldoende licht en zuivere lucht? Is er ruimte voor stilte? Want mentale en lichamelijke gezondheid gaan hand in hand.

Onze partner Creasfeer vertelt daarover meer in de blog ‘Tover je kantoor om tot een gezonde werkplek’.