Kraken je botten en protesteren je spieren ook als je na een paar uur rechtkomt uit je bureaustoel? Logisch, want je lichaam is niet gemaakt om voortdurend te zitten. En dat besef dringt stilaan door in de kantoren. In hoogte verstelbare elektrische bureaus winnen dan ook aan populariteit.Maar hoe pak je dat rechtstaand werken nu het beste aan? Dat lees je in deze blog.

 

 

Maar eerst de voordelen van rechstaand werken

Pffff rechtstaan. Dan krijg ik meteen een pijnlijke rug en voeten. Herkenbaar? Natuurlijk, want je lichaam is lang rechtstaan niet meer gewoon. Vergelijk het met lopen, dat bouw je ook langzaam op. En eenmaal je rechtstaand werken in de benen hebt, merk je al snel de voordelen:

  • Je productiviteit verhoogt.

Als je rechtstaat zijn de spieren in je lichaam opgespannen. Daardoor staan je hersenen ook op scherp. Hang je doorgezakt in je bureaustoel en zit je motivatie in een dipje? Maak je lichaam en geest weer wakker door rechtopstaand te werken.

  • Je hebt minder rugpijn.

Mensen die geregeld rechtstaand werken, hebben minder last van hun rug. Dat is ook de reden waarom artsen rugpatiënten adviseren om vaker recht te staan en te bewegen.

  • Je beweegt meer.

Je staat toch al recht, dus je gaat sneller iets van de printer halen, even naar het toilet of iets vragen aan je collega. En meer bewegen, is sowieso goed voor lijf en leden.

Toch vergt rechtstaand werken best veel van je lichaam, zeker als beginner. Want je benen en (onder)rug moeten wennen aan deze nieuwe houding. Met deze tips neem je een vlotte start.

Tips om rechtstaand te werken

1. Bouw rechtstaand werken op

Begin met vijf minuten rechtstaand werken en bouw dat na een paar dagen op. Luister daarbij naar je lichaam. Krijg je een zeurderig gevoel in je rug of benen? Wacht dan niet te lang om te gaan zitten.

De richtlijn is dat je per uur dat je zittend werkt 10 tot 20 minuten rechtstaand werkt. Vermijd om langer dan een uur, of meer dan vier uur per dag in totaal, recht te staan.

2. Hang niet aan de toog

Net zoals op je bureaustoel, is een correcte houding aan je stabureau belangrijk:

  • Stel je bureau af op ellebooghoogte. Zorg dat je schouders ontspannen zijn en dat je ellebogen een hoek van 90° maken.
  • Plaats je scherm op ooghoogte.
  • Zet je voeten op schouderbreedte met de tenen naar voren. Verdeel je gewicht gelijk over beide voeten.
  • Kantel je bekken naar achteren, buig je knieën lichtjes en span je buikspieren een beetje op.
  • Laat je hoge hakken thuis. Ze wringen je voeten, benen en rug sowieso al in een onnatuurlijk houding. Als je in deze houding lang rechtstaat, pleeg je een aanslag op je lichaam. Draag liefst schoenen met een lage hak.

3. Maak er een gewoonte van

Test uit welke taken je het gemakkelijkst rechtstaand uitvoert. Iets nalezen, telefoontjes afwerken of overleg plegen. Vanaf nu doe je je gekozen taken altijd rechtstaand.

Werkt dit niet voor jou? Zet dan een timer. Zo laat die jou elk uur weten dat het tijd is om even recht te staan. Geen fan van timers? Zet dan voor je middagpauze en voordat je naar huis gaat, je in hoogte verstelbare bureau omhoog. Of verhuis je spullen naar het stabureau. Zo start je je dag en middag alvast rechtstaand. Alle beetjes helpen.

Vergeet niet te bewegen


Zitten en staan zijn twee statische houdingen. Je beweegt amper. Gebruik je pauze dus verstandig. Maak even een korte wandeling, doe wat rekoefeningen of zelfs wat eenvoudige yoga-oefeningen. Je hoeft daarvoor je yogamatje niet boven te halen. Doe yoga-oefeningen rechtstaand of op je bureaustoel. En voel die spieren ontspannen.

Ergonomie is de sleutel


Blijf je last hebben van pijnlijke voeten en benen? Met een ergonomische anti-vermoeidheidsmat verminder je de druk op je voeten en benen. De matten bestaan uit materialen die schokken absorberen en die een actieve houding en spierbeweging stimuleren. Dat is beter voor de bloedcirculatie én je vermijdt onnodige stress op je gewrichten en spieren.

En als je toch wilt zitten, kies dan voor een ergonomische bureaustoel. Nu je toch bezig bent, investeer ook in ergonomische bureauaccessoires.

Kies voor elektrisch verstelbare bureaus


Rechtstaand werken biedt de nodige afwisseling, zet de focus weer op scherp en zorgt voor een gezonder lichaam. Het recept voor happy medewerkers en een happy werksfeer. Je doet je team, en jezelf, dus een groot plezier met in elektrisch verstelbare bureaus. Met een druk op de knop verander je het niveau van je bureau.

Rechtstaand werken? Laat ons helpen

Als Buroinrichter helpen we je graag met al je vragen over de correcte afstelling en gebruik van stabureaus. Je vindt verschillende zit-stabureaus in ons gamma.

Wil je niet alleen je bureaus maar je hele kantoor upgraden naar een fijne, ergonomische werkplek? Creasfeer werkt jouw project uit van a tot z. Met uiteraard de ergonomische kantoormeubelen van De Buroinrichter.