De ene doet het de hele dag, de andere krijgt rugpijn en pijnlijke voeten bij het idee alleen. Rechtstaand werken is niet voor iedereen weggelegd. Al kun je niet om de voordelen heen. Maar wat als je niet hoeft te kiezen tussen rechtstaan en zitten? Zou dat niet perfect zijn?

In deze blog leer je alles over de zit-stastoel, of stastoelen voor de vrienden. Daarnaast zetten we onze top drie zit-stastoelen in de kijker.

Waarom veel zitten ongezond is


Acht uur, zoveel tijd breng je gemiddeld door op je zitvlak. Per dag. Helaas compenseert dat uurtje sportschool of dat rondje met de hond al dat zitten niet. De gevolgen van te veel zitten zijn best pittig:

  • Rug- en nekklachten

Hoe hard we ook ons best doen, rechtzitten voelt onnatuurlijk aan. Daarom zak je al snel terug in een gemakkelijke houding met gebogen rug en gekromde schouders. Die houding zorgt voor ongelijke druk op je volledige rug en spieren. Resultaat op lange termijn: chronische rug- en nekklachten.

  • Pijnlijke en zwakkere spieren

Zitten zorgt voor druk op je ledematen. Je snijdt zo de bloedtoevoer af naar je benen. Daarom voelen ze vaak als verdoofd aan en zwellen ze soms zelfs op. Bovendien worden je spieren zwakker als je ze niet gebruikt en kunnen ze je skelet niet langer optimaal ondersteunen. En voilà: je krijgt klachten aan je rug, bekken en knieën.

  • Onvoldoende bloedcirculatie en zuurstof

Niet alleen je benen ondervinden hinder van een slechte bloedcirculatie. In je bloed zitten namelijk ook zuurstof en voedingsstoffen. Doordat die minder vlot doorheen je lichaam stromen, voel je je na een paar uren suf. Weg productiviteit.

Rechtstaand werken dan maar?


Door regelmatig rechtstaand te werken ontlast je je rug, beweeg je meer en stijgt je productiviteit. Maar hét grootste voordeel ondervind je op B: de kans op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, lever- en nierproblemen vermindert aanzienlijk.

Moet je nu plots uren op je benen staan? Nee, ook daarmee doe je je lichaam geen plezier. Met deze tips neem je wel een goede start.

Is rechtstaand werken te zwaar voor jou? Sta je de hele dag aan een hoge balie of werktafel? Of wil je komaf maken met urenlang zitten? Dan is een zit-stastoel de oplossing.

Voordelen van zit-stastoelen

  • Je verandert snel en eenvoudig van een zittende naar een staande houding. Geen excuus meer om in die zithouding te blijven.
  • Je benen staan bijna loodrecht. Daardoor open je je heupen wat de bloeddoorstroming bevordert. Bovendien ontlast je zo je onderrug.
  • Je kantelt je bekken waardoor je werkvelkolom een natuurlijke rechte houding aanneemt. Je lichaam ontspant en zo kun je langer rechtstaand werken.

Ook thuis is een zit-stastoel enorm handig. Even je mail checken aan de hoge keukentafel? Of de berg strijk wegwerken? Pak die stoel erbij.

Onze favoriete zit-stastoelen

Een vaste voet of flexibele staande steun? Of toch op wieltjes? Een zadel- of ronde zitting? Het gamma zit-stastoelen is best uitgebreid. Je vindt hier onze drie favorieten.

Varier Stokke Move Balans

 

  • Saddle your horse! Op de zadelzitting van deze stoel zit je lekker stevig. En toch heb je de ruimte om te bewegen dankzij de flexibele staande steun. Daardoor ontspannen je romp en dijen. En weg is de druk op je nek en rug.
  • Volgens de fabrikant verbruik je met deze stoel wel 1350 kcal per week. Goed voor 15 kilometer hardlopen. Bovendien zet de stoel jouw rug- en buikspieren aan het werk. De moeite waard!

 

Score Amazone

 

  • We blijven in het zadelthema met de Score Amazone. Doordat de zitting van de stoel iets smaller is, is hij meer geschikt voor vrouwen. Zo nemen rug en benen een natuurlijke houding aan. Met deze stoel rol je bovendien eenvoudig van hot naar her. Wil je ook de bewegingsvrijheid van de Varier Stokke Move Balans? Kies dan voor de flexibele staande steun of het balansmechanisme.
  • Leuk weetje over het merk Score: de stoelen zijn modulair. Zo is elk onderdeel apart verkrijgbaar, wat de levensduur van deze stoel verlengt. Gaat de stoel toch naar de eeuwige jachtvelden? Dan wordt elk stuk apart gerecycleerd. En zo helpt Score om de afvalberg te verkleinen.

 

SITIS ZIG

 

  • Het oog wil ook wat. De ZIG toont hoe elegant een zit-stastoel kan zijn. En hij zit nog goed ook! Met de zachte ronde zitting en flexibele staande steun, lijkt het of je op een wolk zit. De elegante lederen band vervangt de hendel om hoger of lager te gaan.

 

In de webshop vind je nog meer zit-stastoelen. Elk met hun specifieke kenmerken. Bovendien bieden de meeste merken opties aan zoals rug- en armsteunen. Wil je graag hulp bij het uitkiezen van de zit-stastoel die bij jou past? Geef ons dan een seintje. Want we zetten jou graag op de juiste stoel.



Overtuigd van de zit-stastoel?


Gelijk heb je, want de voordelen zijn indrukwekkend. Want één ding is zeker: ons lichaam houdt van afwisseling. Dus combineer zitten met staan en bewegen.

Werk je in een kantooromgeving en merk je dat je collega’s wel heel veel zitten? Maak hen dan enthousiast voor een zit-stabureau met bijhorende zit-stastoel. Een kleine investering met een enorme meerwaarde voor de gezondheid en productiviteit van je team.

Wil je meer weten over onze zit-stastoelen?