In vorige blogs las je al hoe belangrijk een ergonomische bureaustoel is. Maar bij rugklachten, of als je die wilt voorkomen, raden we de flexibele zadelstoelen aan. Die helpen om jouw rug sterker te maken. Bewegingswetenschapster en kinesitherapeut Paula van ’t Spijker vertelt er in dit filmpje meer over. Wij vatten de belangrijkste punten voor jou samen.

Zwakke rug trainen zonder zweten

Paula ziet twee oorzaken van rugklachten:

1. Een overbelaste rug

Door steeds dezelfde bewegingen te maken, zet je je rug onder grote druk. En vaak heb je dat niet eens door. Tot het te laat is. Met de juiste zithouding ben je al op de goede weg. Ook regelmatig rechtstaand werken brengt welkome afwisseling voor jouw rug.

2. Een zwakke rug

Een rug bestaat uit twee spiergroepen. De grote spieren lopen van je hoofd naar je bekken. Deze oppervlakkige spieren maak je sterker door oefeningen. Maar de zwakke schakels zijn de kleine spieren tussen je ruggenwervels. Zij zijn moeilijker te trainen omdat je ze niet bewust kunt opspannen. Toch zijn ze cruciaal voor je stabiliteit en mobiliteit. En daar vinden veel rugklachten hun oorsprong.

De kunst is dus om de kleine spieren ‘onbewust’ te laten werken. Daarvoor gebruikt Paula in haar praktijk de Flexchair RBT. Op deze beweeglijke stoel leert ze haar patiënten in balans te zitten en correct te bewegen. Zo spannen de kleine spieren zich in een reflex aan en worden ze sterker. “Ik gebruik deze stoel om de kleine spieren weer wakker te maken. Om ze opnieuw in actie te brengen”, zegt Paula.

Goede bureaustoel voor de rug

Paula raadt ook aan om bij rug- en schouderklachten een kinesitherapeut in de buurt te zoeken die werkt met de Flexchair RBT. Maar zelf kun je ook al aan de slag om je rug sterker te maken. Want met de Jumper Balance haal je een vergelijkbare flexibele ergonomische bureaustoel in huis.

De Jumper Balance is een zadelstoel met een beweegbare zitting. Daardoor krijg je een dynamische, actieve zit. Goed voor jouw coördinatie en de stabiliteit van je rug. Laat die kleine spieren maar werken! Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Als de kinesitherapeut het zegt

Als een kinesitherapeut zegt dat dit type ergonomische bureaustoelen goed is bij rugklachten, dan volgen wij graag dit advies. Daarom vind je naast de Jumper Balance nog andere zadelstoelen in onze webshop. Heb je vragen over de verschillende types bureaustoelen? Geef ons een seintje en wij helpen jou zo snel mogelijk verder.